Ide a Quileute törzsről találtakat és a legendákat gyűjtöttem össze, 

a könyvek farkasairól a bevésődésről a legendák után találtok

képeket és ismertetőt

JÓ OLVASÁST!


A Quileute törzs

Valóban létező indián törzs, akik ténylegesen a La Push nevű rezervátumban élnek. Eredetileg nagyon spirituális nép voltak. A fiúk a pubertáskor elérésekor " ha úgy akarták " különböző kalandozásokra indulhattak, hogy megtalálják önnön természetfeletti erejüket. Voltak sámánjaik, gyógyítóik és rengeteg legendájuk szörnyekről és más mitikus teremtményekről, amelyekben egytől egyig hittek. Egy kóborló alakváltó egyszer egy farkasba botlott, akit emberré változtatott. Ő volt az első Quileute. Hittek abban, hogy mindenkinek van saját őrzője, akihez imádkoztak is. Köztük volt a nap és Tsikáti vagyis a világegyetem. Hitük nagy része a feledés homályába veszett, miután megjelentek az első telepesek. 1882-ben A.W. Smith tűnt fel a településükön. Iskolát alapított és tanítani kezdte az indián gyermekeket. A törzsi neveket lecserélte Bibliaiakra. 1889-ben, békességüknek köszönhetően La Pusht rezervátummá nyilvánították, amely védettséget adott nekik a területfoglalások ellen. Ugyanebben az évben egy elégedetlenkedő telepes, aki saját magának kívánta a terület egy részét, bosszúból felégette a telep nagy részét. Így semmisült meg rengeteg felbecsülhetetlen értékű törzsi emlék, amelyek még az európaiak megjelenése előttről származott. A La Pushról jól látható James Sziget mindig is fontos szerepet játszott a törzs életében: ide temették el törzsfőnökeiket.

Forrás:twilight-fan-site.gportal.hu

A legenda úgy tartja, hogy a Quileute indiánok ősei természetfeletti átalakuláshoz kötik a törzsük létét. Úgy tartják, hogy farkasokká voltak képesek átalakulni. És egészen a Jégkorszakig vezet vissza a történetük.
A Quileute dialektus a Chimakuan nyelvi családfa részét képezi.
A Quileute-ek tengeri emlősökre vadásztak és halásztak.  Bálna és fókavadászok voltak.
Olyan cédrusfa kenukat építettek, amik képesek voltak 6000 font súlyt is szállítani.
Ezenkívül rendívül jól szőttek ruhákat és készítettek fonott kosarakat, amikkel kereskedni is tudtak.
Kapcsolatot tartottak a szellemvilággal. A fiatalok keresték a saját "őrhatalmukat" vagyis a szellemüket. Sokféle szertartásuk volt pl.: lazacszertartás, simmilarítus volt, amiben a szellemeket célozták meg.
Egészen 1792-ig, a Quileutek nem találkoztak sápadt arcúakkal, vagyis fehérekkel. Akkor az amerikai Robert Gray kapitány fedezte fel őket és kezdett velük kereskedelmet.
Az agresszív föld-éhes telepesek az 1830-as években érkeztek meg a területekre.
1856. január 25-én írták alá a megállapodást a How-yak és két segédje az Olimpia félszigeten:
800.000 hold területről mondtak le a Quillayute folyó medernél, ill. erdőkről stb.
Cserébe a megállapodás jogokat nyújtott nekik a vadászatra, halászatra és az ősi szertartásaik gyakorlására illetve gyűlésekre. Ráadásul egészségügyi ellátást és tanittatást igértek nekik.
A dokumentumban kijelölték a rezervátumot Taolah-ban, de ezt ők megtagadták. Mindazonáltal a Quileute territórium olyan messze volt, hogy a kikötést nem hajtották végre.
1882-ben megindult a szociális hajlam... A.W Smith tanár iskolát nyitott és elkezdődött a tanításuk.
1889-ben az elnök Benjamin Harrison, egy négyzet-mérföldes foglalást a La Push-ban, aminek akkor 252 lakója volt. És ugyanebben az évben, egy telepes felgyújtott 26 házat, mert megakarta szerezni a területet.
Ez a tett 1904. március 4-én arra ösztönözte az indián ügyek biztosát, hogy kijelentse a Quileutek a kiválasztott földjuttatásokat megkapják, ahogy azt a régi megállapodásban is megfogalmaztak.
1936-ban pedig kiadtak szabályokat:
a hitelrendszerről, a szakképzésről, szervezetekhez való csatlakozásról stb.

A mai Quileute-k:

 

A modern Quileute emberek halászatból és naplóvezetésből keresik a megélhetésüket. Ráadásul a foglalásban, majdnem 600 hold bizalmi földet birtokolnak.
A törzs kormányzó testülete a Quileute Tribal Council. A tanács gyakorolja a hatalmakat:
# ...veto bármilyen eladások, természet, haszonbérlet vagy másik teher törzsi földek,
# eltulajdonításokat hagy jóvá és tanácsot ad rájuk,
# adókat és licencdíjakat gyűjt és sorozza őket,
# rendeleteket hajt végre látogatókkal, birtokháborítókkal foglalkozik, és törzsi tagságokkal,
és # működtet egy törzsi bíróságot és a közrendet is ők tartják fennt.


Quileute Dayst - napokat július közepén évenként egyszer rendezik meg La Pushnál. Az eseményen egyesül a törzs
és az ünneplés olyan kulturális hagyományokat foglal magába, mint a lazac sütés és művészetek & mesterségkijelzők,(?) egy modern kicsi-város ünnepe ez.

 A könyvekben szereplő Quileute-okról itt találtok anyagokat

 

Most írom Jacob szemszögéből a könyveket. Az első részt olvashatjátok. A többit majd egy másik honlapom fogom írni tovább. Katt a fenti képre a fejezetekért!

A cím: Halhatatlan szerelem története

A könyvekben említett legendák: ( a legendák történetét a történetben fogom részletesen leírni)

Az özönvíz

A farkasok

Szellemharcosok története

Harmadik feleség önfeláldozásaának története

 Amennyiben valaki már most szeretné olvasni a legendákat, akkor Evelin honlapján megtalálja.

Az indián legendák címszó alatt.   Katt. a kicsi képre és olvashatod.

 Bevésődés; Lelki társ kérdése

 

A lelki társi kapcsolat az indián "farkasok" és más élőlények (emberek, vámpírok, félig ember-félig vámpírok) között jön létre. Ez amolyan "szerelem első látásra", csak erősebb és örökre tartó kapocs. Amikor meglátják a lelki társukat, onnantól kezdve senkit sem szeretnek majd rajta kívül. Másik ember nem létezik számukra. Ez a szerelem örökké tart a két fél között, és nagyon kötődnek majd egymáshoz.

Lelki társi kapcsolat van:
Sam Uley és Emily között
Jared és Kim között
Quil és Claire között

Rachel és Paul

Jacob Black és Nessie (Bella és Edward lánya) között

 Farkassá változási sorrend

1. Sam Uley: Ő volt az első aki farkassá változott. Az átváltozáskor ott volt a barátnője és véletlenül megsebezte. Az arca örökké megőrzi az átváltozás veszélyességének a nyomát. Természetesen mindenki úgy tudja, hogy medve támadta meg.

A falkasfalka Alfa hímje. Bár nem ő lenne jog szerinti Alfa, hanem Jacob. Ő a legidősebb és a legtapasztaltabb a farkasok közül. Ő lesz először szerelmes a farkas fiúk közül. Az iskolában Leah Clearwater volt a barátnője. De a bevésődés miatt szakítottak.  Sam Emily vőlegénye lesz. Emily mindent tud a farkassá változásról. A fiúknak még főzni is szokott. Bella úgy hívja, hogy "farkas lány". (Bella pedig a "Vámpír lány volt.") Így üdvözölték egymást. Sam találja meg, menti meg Bellát a New Moonban, amikor Edward elhadja és keresik az erdőben.

 

         Régi Sam                          Szép farkaos kép                            Új Sam

Az Alkonyat című filmben más színész alakította Sam szerepét, mint aki a New Moonban fogja.

 2. Jared: Sam után ő változik át másodiknak. A könyvekben nincs túl nagy szerepe.

Idősebb Ő is Jacobnál. Bevésődése Kimmel történik meg.

 

3. Paul: Paul egy évvel idősebb Jacobnál. Rendkívül forrófejű, csökönyös srác. Ő a harmadik a farkasok között, aki átváltozott. Nem Moonban egy heves vita után, Jake-kel "harcol". Jacob elárulta Bellának, hogy Ő mi. Jacob aki a legtapasztalatlanabb közülük, sebet ejt Paul-on, aki viszont semmit sem tudott ártani neki. Sam futott utánuk békíteni. Ha jól olvastam a fordítást, akkor Rachellel, Jacob testvérével történik meg a bevésődés, aki hazajön egy alkalommal az egyetemről. (Ha nem így van akkor amint megjelenik a könyv hivatalos magyar fordításban, javítani fogom.)

 

4. Embry: Ő a negyedik farkasfiú. Jacobnak nagyon jó barátja. Átalakulása után Jacob aggódik érte, mérges, hogy miért csatlakozik "Sam bandájához". Átalakulása azért érdekes, mert anyja nem a La Puchi indiánokhoz tartozik. Apja vélhetően egy köztiszteletben álló törzsi leszármazott, aki félrelépett.

 

 5. Jacob Black:

 

 

 

 

Jake farkassá változása előtt ki nem állhata és nem értette Samot és a hozzá csatlakozó fiúkat. .

 

holnap folyt.

 

 

 

 

 

 

 Seth: legfiatalabb. Kedveli a Cullen családot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Naptár
Szavazás
Melyik rész tetszik a legjobban az Alkonyatból?
Bella megmentése Port Angelesben?
Bella Edward családjánál
Baseball
Bella megmentése Jamestől
Csókjelenetek (szobában, film végén)